מה צריך לבדוק כשקונים קפה איכותי באמת
כשאתה קונה קפה באיכות גבוהה, עלייך לבחון מספר מדדים. יש סיבה ברורה מאוד לעובדה
שלרכישת קפה זול מתחנת הדלק המקומית באזורך יש טעם נחות בהשוואה לקפה שהתבשל
באופן מושלם מרשת בתי הקפה third-wave. בטוח, שחלק מהסיבה לכך טמונה בטכניקות
בישול הקפה, אך חלק גדול יותר מהסיבה לכך טמונה באיכות פולי הקפה אשר משתמשים בהם.
במאמר זה, נבחן 5 מדדי איכות שיש להימנע מהם ו-6 מדדי איכות
אשר יש לבחון אותם בקניית קפה איכותי.
5 דברים שיש להימנע מהם
- יש להסתכל על תאריך קליית פולי הקפה
תאריך קליית פולי הקפה הינו , כנראה, המדד החשוב ביותר שעלייך לבחון בעת קניית קפה.
תאריך קליית פולי הקפה חשוב מכיוון שהינו אינדיקטור ברור המצביע על טריות הקפה.
במידה ועל גבי שקית הקפה לא מצוין תאריך הקלייה, כנראה שכדאי לך לדלג עליה.
מדדים כמו השקית ואם ישנו שסתום איטום חד כיווני על גבי השקית הינם חשובים.
חיפוש אחר תאריך הקלייה עלול להרתיע חלק מהאנשים, אך ישנן דרכים להבטיח את
טריות הקפה בקלות.
- קניית פולי קפה ערביקה
ישנם 2 זנים של קפה עיקריים המעובדים לשימוש מסחרי; קפה ערביקה (Arabica)
וקפה הרובוסטה (Robusta ). זן פולי הקפה משמש לעיתים קרובות כמדד לאיכות.
באופן כללי, קפה מזן הערביקה נחשב לטעים יותר בעל טעם מעודן יותר התואם את
מאפייני תנאי האקלים ואיכות הקרקע שהם בדרך כלל גדלים. ייתכן וקפה מזן הערביקה
הינו הזן המעובד העתיק ביותר של קפה, אך קשה יותר לגדל את פולי הקפה מזן זה
(גובהו גבוה יותר) ודורש תנאי אקלים ספציפיים.רובם המכריע של פולי הקפה הינם כיום מזן הערביקה. לפולי קפה מזן הרובוסטה יש טעם
קשה יותר וחמיצות . אך, מכיוון שניתן לגדל את פולי הקפה מזן הרובוסטה ביתר קלות,
הוא זול יותר במחיר וקל יותר לטיפוח. לעיתים משתמשים ברובוסטה להכנת קפה אספרסו
שמתאפיין בטעמים חזקים יותר וריכוז הקפאין הגבוה הינם מתאימים לטעם, אך לרוב זה
עדיין בתערובות.בגלל שיטות עבודה טובות יותר בתעשייה, כיום רוב הקפה הינו מזן הערביקה, יותר ויותר
נדיר למצוא את פולי הקפה מזן הרובוסטה. יחד עם זאת, חלק מהתערובות הזולות ישולבו
בפולי הרובוסטה כדי להפחית את עלותן. זה עלול לגרום לטעם חמוץ, חזק במיוחד ומתכתי.
חפשו קפה המסמן את עצמו "100% פולי ערביקה" או משהו דומה, כך תוודאו כי אתם
מקבלים את פולי הקפה הטעימים ביותר.
- עלייך לוודא שהקפה הינו ניתן לאיתור
אם ניתן לעקוב אחר פולי הקפה, המשמעות היא שהוא מגיע ישירות מחווה בארץ המוצא.
קפה זול ישתלב יחד עם על מה שהם יכולים לקבל – קצת קפה מאפריקה, חלק מדרום
אמריקה, חלק מאינדונזיה – ומשמעותו שזה יכול להפחית את איכות הקפה אם התערובות
לא נוצרות סביב פרופיל טעימות.האפשרות שהקפה ניתן לאיתור חשובה מכיוון שמשמעותה שתקבל קפה שניתן לעקוב
אחריו לאזור בו הוא גדל. עובדה זו עשויה לייקר את מחיר הקפה מעט, אך זה גם אומר
שהחקלאים יקבלו פיצוי הולם על עבודתם וכי הקפה יתאים לפרופיל הטעם של אזור הגידול
ממנו הגיע.
במידה ומגדל הקפה גאה לשים את ארץ המוצא שלו על גבי שקית הקפה, זהו סימן טוב
לכך שהקפה ניתן לאיתור והינו קפה איכותי.
- שימו לב לשקית הקפה
עבורי, איכות הקפה מגיעה מטעם עשיר, קלייה כהה, אך לאחרים, זה עשוי להיות קלייה
בהירה וטעם פירותי. חשוב לחפש את סוג הקלייה של פולי הקפה כאשר מחפשים אחר קפה
איכותי והוא לרוב מופיע בחלק הקדמי של שקית הקפה.הליך הקלייה של פולי הקפה עשוי להיות קצת מסובך. יחד עם זאת, זנים מסוימים
של קפה משתפרים עם פרופילי קלייה שונים. לדוגמא קפה מקולומביה וקפה מסולאווסי
הינם איכותיים יותר בעזרת קלייה קלה יותר ואילו קפה אפריקאי וקפה אינדונזי הינם
איכותיים יותר עם צלייה כהה. אמנם זהו אינו כלל נוקשה ומהיר, אך ניתן לומר שבאופן
כללי הם הפכו לסטנדרטיים.פרטים נוספים אשר יש לחפש הינם הערות הטעימה. אם הקפה מגיע מקלייה מכובדת, על גבי
השקית יהיו הערות טעימה מקצועיות. בדרך כלל אלו הן מספר מילים בודדות המתאימות
לטעם הייחודי כמו : "דובדבן", "אדמתי", "שוקולד" או "הדרים" כדי לתאר. אם הקלייה
אינה מפרטת הערות טעימה, זוהי אינדיקציה טובה לכך שפולי הקפה עורבב יחד עם כל
זני פולי קפה שהם יכלו למצוא.באמצעות התבוננות בסוג הקלייה ובהערות הטעימה, בשילוב איתור מקור פולי הקפה,
תוכלו לקבל מושג מה יהיה הטעם הצפוי. זוהי דרך טובה למציאת קפה איכותי ולקבוע
האם מגדל הקפה מכיר היטב את המוצר שלו.
- חפש האם הקפה הינו קפה בעל מקור יחיד או לחילופין הינו תערובת
קפה יכול להגיע בשני זנים שונים: מקור יחיד או תערובת.
תערובת תיקח פולי קפה מאזור אחד, כגון דרום אמריקה, או אזורים מרובים, ותערבב
אותם יחד, בדרך כלל בניסיון ליצור פרופיל טעם מסוים. תערובות מתוצרת הליכי קלייה
מכובדים הינם בדרך כלל מורכבים יותר ומגיעים עם מספר שכבות של טעם,
פולי קפה ממקור יחיד אינם יכולים ליצור זאת.המונח מקור יחיד משמש לרוב לתיאור קפה המופק על ידי משק אחד או קבוצת חוות
אחת מאזור גיאוגרפי קטן. אתם בטח מכירים מונחים כמו לה מיניטה, ירגצ'פה , סידמו
או מוקה ג'אווה – כל המונחים האלו מתייחסים לפולי קפה ממקור יחיד.
לקפה ממקור יחיד יהיה טעם ייחודי לו שהוא בדרך כלל עקבי. קרא את דף המונחים שלנו
לקבלת מידע נוסף.
6 דברים שעליך לחפש בקניית קפה איכותי
שים לב שאנחנו יודעים מה לחפש בעת קניית קפה איכותי, להלן רשימה של דברים
שעליך להימנע מהם:
- עליך לוודא כי הקפה מגיע עם שסתום-איטום בשקית.
- עליך לחפש אריזת נייר ומכלים (השתדל להימנע מאריזות פלסטיק ואריזות ממתכת).
- השתדל לאתר קפה המסומן עם הערות טעימה, כדי שתוכל לדעת לאילו טעמים לצפות.
- עלייך לאתר את הערות הטעימה המועדפים עלייך כמו "דובדבן", "שוקולד", או
"הדרים" (הימנע מ:"טבק" או "זפת" הם בעצם אומרים לך שהקפה קלוי יתר על המידה).
- בחר בפולי קפה מלאים , הם מחזיקים זמן רב יותר.
- חפש קפה המאוחסן כראוי, כאלו שאינם נשמרים במקרר או באוויר הפתוח.
בסך הכל, באמצעות ביצוע ההנחיות של מאמר זה בנושא מה לבחון וממה להימנע בקניית
קפה איכותי , אתה יכול להיות בטוח כי כל כוס קפה תציע לך את הטעם המושלם. עליכם
לזכור לחפש אחר קפה טרי אשר הליך הקלייה שלו היה בשבועיים האחרונים, פולי קפה
ערביקה, קפה שניתן לאתר את מקור הגידול שלו, בעל הערות טעימה צפויות, והמקור
שמסומן על גבי השקית.